Idag hade äntligen alla barns papper torkat så vi kunde gå vidare och göra klart för att sedan kunna ställa ut de så föräldrar och övriga avdelningar kunde se hur fina de blev. Jag valde att vid detta moment redan från början ha ganska tydliga riktlinjer. Detta val gjorde jag då jag sedan tidigare märkt att många av barnen i denna barngrupp blir låsta av att inte veta vad de ska göra om de inte fått riktlinjer. Varje barn fick ett svart papper att klistra fast sitt egengjorda papper på. Därefter fick barnen välja om de ville skriva sitt namn med guld- eller silverpenna. Nästintill alla barn kunde skriva sitt namn men de som ännu inte lärt sig fick hjälp av mig på så vis att vi tillsammans höll i pennan för att de skulle känna delaktighet.
Barnen har uttryckt att de tyckte detta moment var väldigt roligt och med glädje visat sina föräldrar det färdiga resultatet av sina papper. Det roliga med denna aktivitet tycker jag är att allas papper blir olika, inget är det andra likt. I läroplanen för förskolan (98 rev 2010 s. redogörs för att ”förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning”
Efter att allas papper var färdiga samtalade jag med barnen kring det faktum att allas papper är olika och då fick jag en kommentar av ett barn som visade på att jag lyckats uppnå det mål ur läroplanen som jag tidigare beskrev.
"Det gör inget att allas papper är olika dom är lika fina ändå,
precis som vi människor är lika finna fast vi inte är likadana."
Det jag lade märke till när jag var på förskolan nu i efterhand är att barnen är mycket uppmärksamma och påminner varandra om att inte slösa på ritpapper eftersom vi måste vara rädda om miljön. Detta upplever jag som bra då mitt mål med denna aktivitet var att få barnens förståelse kring hållbar utveckling och att ta tillvara på naturen skulle stärkas. Detta anser jag har lyckats eftersom alla barn mer än förut talar om att vara rädd om naturen.
Referens:
Läroplan för
förskolan Lpfö̈ 98. [Ny, rev. utg.]
(2010). Stockholm: Skolverket