Idag har jag varit i Göteborg och besökt tre olika museum för att få en uppfattning om vad som gäller när man ska besöka museum med barn och vad som är bra att tänka på inför besöket. De tre museum jag besökte var Göteborgs Stadsmuseum, Hasselblads center och Världskulturmuseet. Dessa tre museum var väldigt olika varandra och jag tänkte beskriva de olika museerna och sedan diskutera kring huruvida de passar barn eller ej. I läroplanen för förskolan redogörs för att "förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa". Detta mål anser jag passar bra i arbete med att besöka olika museer för att på så sätt se bilder och skulpturer samtidigt som du sedan samtalar kring dessa.
Göteborgs Stadsmuseum
Jag fick ett mycket gott intryck av Göteborgs stadsmuseum, det fanns många olika utställningar och jag besökte två av dem. Den första utställningen jag besökte var en som handlade om barnhemsbarn från olika barnhem i Sverige i mitten av 1900-talet. Denna utställning gav mig som vuxen mycket tankar och funderingar. Enligt min uppfattning anser jag inte att den var lämplig att ta med en barngrupp till då den visade på otäcka bilder och berättelser som barnhemsbarnen berättat.
Nästa utställning som jag besökte var en mycket stor utställning som visade på olika tidsåldrar. Denna utställning tyckte jag var väldigt bra för barn, något jag blev mycket positivt överraskad av var att jag i receptionen fick med mig en karta som de normalt sett ger till barn. Denna karta visade var de olika tidsåldrarna fanns i huset men det fanns även olika uppgifter som barnen kunde lösa utmed vägen. Detta anser jag är ett mycket bra koncept för att locka barnen att vilja upptäcka och lära kring det utställningen behandlar. Utställningen kring tidsåldrarna var som jag tidigare nämnde mycket stor vilket fick mig att förstå att det inte vore lämpligt att gå igenom hela denna utställning på en och samma dag. Det bästa tror jag vore att dela upp utställningen på olika tillfällen. Ett bra sätt tror jag kan vara att om du i barngruppen arbetar med till exempel medeltiden, då tar du med barngruppen endast till den del som handlar om medeltiden. Nästa gång kanske ni arbetar med vikingatiden då går ni till den delen. Detta för att barnen inte ska tappa intresset för museet.
Barn har många gånger en tendens att tappa fokus efter en stund i stillhet vilket då gör att de behöver röra på sig. Detta hade Göteborgs Stadsmuseum tänkt på och skapat en del som heter Barnens museum, här kunde barnen springa av sig i en stor hall som var utformad som en slags lekplats med klätterväggar, puffar och annat lekmaterial.
Hasselblad center
Nästa museum som jag besökte var Hasselblad center. Detta var ett museum som innehöll en fotoutställning. Just nu denna period var det en utställning av An-My Lê som visade olika bilder som skildrade konflikter i form av krig. Hon har fotograferat diverse olika konfliktsituationer. Jag anser att dessa bilder inte var lämpliga att visa för barn då de kan vara mycket obehagligt och framkalla rädsla hos barnen. Skulle det vara så att du i din barngrupp har barn som kanske varit med i flykt från ett krigsdrabbat land kan denna typ av utställning väcka minnen och barnen kan få en mycket kraftig obehagskänsla vilket vi inte vill förknippa verksamheten med. Jag tror dock inte alltid att utställningarna är uppbyggda på detta sätt utan det var nog mest otur just denna gång.
Världskulturmuseet
Det sista museet som jag idag besökte var Världskulturmuseet. Just nu är det många utställningar som är under uppbyggnad där vilket gjorde att jag endast tittade på en och den hette "Jordlingar". "Jordlingar" är en utställning särskilt skapad för barn och syftet med den är att visa för en utomstående (utomjording) hur vi på jorden lever. I utställningen fanns bilder och skulpturer som visade på olika vardagsaktiviteter för oss människor. Det fanns även olika aktiviteter för barn att testa på till exempel fanns det en stor cylinder är barnen kunde krypa in, det fanns även en stor "puff-pool" och en station där man hade hörlurar på sig för att höra olika läten som finns på jorden.
Sammanfattningsvis vill jag efter dessa besök säga att jag fick en mycket positiv syn på att besöka museum med barn. Något man däremot måste ha med sig som pedagog är att alltid vara förberedd innan man besöker ett museum med en barngrupp. Jag skulle rekommendera att du först varit på museet själv innan du tar med barnen. Det är också mycket viktigt att du är medveten om vilken utställning som visas på museet just nu då det annars kan bli en otäck upplevelse.
Referens:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010).
Stockholm: Skolverket